Pinner Extension

Pinner Extension 01

Rear Glass Box Extension

Planning, Conservation Area

Pinner, North West London

Glass Box Extension

Our brief for this glass box extension in Pinner was to open-up the space with a new dining room.

Our clients wanted clear views out to the courtyard garden, and to make this feel part of the house. The site was tight because it was hemmed in by walls on two sides. So it was especially important to design an extension that would bring lots of natural light in to the house.

Planning Approval Pinner

The existing house was in a Conservation Area in Pinner, so this meant that there would be some more restrictions on the design.

However even in a Conservation Area it is possible to win approval for good modern design. Our design for the glass box made a clear distinction between the old and new parts of the building. And the glass box itself was small in scale compared with the house.

Dining Room Extension Design

Our design for the glass box extension works well at both day and night time. The structural opening up of the house creates a spacious dining room, and the glass box feels part of the same space. We planned the space to include a living area at the far end of the plan, with a fin wall dividing the rooms. The dining room works well for entertaining, and the living area gives a more relaxed feel.

Glass Box Extension Lighting

Lighting a space with a glass box extension can be difficult due to the lack of walls and ceilings. We gave extra care to this, as well as the exterior lights.

Double recessed light fixtures mean that light can be angled in different directions to make sure there are no dark spots.

A modern pendant light fixture hangs over the dining table, with glass sides to match the design of the glass box extension.

During the day natural light is brought in to the plan by way of a large rooflight between the living and dining areas.

Pinner Extension 02

Pinner Extension and Refurbishment

The entire ground floor of the house was refurbished as part of the project. We chose a light tone natural stone floor tile, with under floor heating to give a clean look to the space. We used a darker grey tile on the exterior, and clad the garden wall in red cedar timber boards. The exterior is softened with planing that is illuminated at night, which reduces internal reflections on the glass and makes the space feel larger. The sitting area at the far end of the room has glass doors out on to a patio space with a small area for external dining.

2PM Architects Pinner Extension

START YOUR OWN Pinner Extension

If you’re planning an extension, get in touch. We’ll be happy to discuss your project, and give you our advice. No cost or commitment.

GET OUR ADVICE ON YOUR PROJECT. NO COST OR COMMITMENT